De eerste welfsels

De eerste_bb19augustus2009kelder(samenvatting gebeurtenissen augustus 2009)

De mannen werken in hoog tempo door. De zomer is heet en de mannen hebben dat letterlijk kunnen ondervinden. De prangende vraag die opkomt is dan ook:” Kunnen we dan ook zo een winter verwachten?”. Wie zal het zeggen. Doorwerken is de boodschap en dat merken we. Van ’s morgensvroeg tot ’s avonds gaat het verder. Het heeft zo zijn voordelen op een werf te wonen maar het heeft ook nadelen.

Wat een hitte! (21 augustus 2009)

Hitte_Zomer_Beton_bb19augustus2009kelderDoor de hoge temperaturen zijn we bijna constant water aan het spuiten. Als de beton te snel droogt dan krijgen we barsten. Afkoelen is de boodschap. De watermaatschappij heeft een goede klant aan ons maar eigenlijk is het zonde om drinkwater te moeten gebruiken. Onze waterspuiter heeft tenminste het voordeel dat hij ook wat mag genieten van de verkoeling.

Precisiewerk (22 augustus 2009)

Precissie_bb19augustus2009kelderdek059Ik moet toegeven dat ik respect en bewondering heb gekregen voor de bouwvakkers. Ik weet niet of ze allemaal zo werken maar hier krijg ik toch staaltjes van vakmanschap, inschattingsvermogen en doorzicht te zien. Omdat we vlak langs het kerkhof liggen worden de materialen over het kerkhof tot aan de werf geleverd. Regelmatig heb ik gedacht dat ze een torentje van de kerkhofmuur zouden raken. Telkens hadden ze nog een paar millimeter speling! Ieder zijn job hé.

Het lossen en verplaatsen van materiaal (23 augustus 2009)

Laden_en_lossen_bb19augustus2009kelderdek072Het heeft toch zijn voordelen als je een open werf hebt. Hier is het een gesloten bebouwing en dat betekent dat de materialen die worden gelost zonder kraan op de stoep gezet worden. Dan moeten ze zo snel mogelijk naar de werf verplaatst worden. Ze blijven maar aanleveren en dan krijg je natuurlijk een probleem. Gelukkig hebben we linten die de weggebruikers erop attent maken dat ze moeten oppassen. Allé de volgende lading moet eventjes op zich laten wachten want ze kunnen niet bijhouden met opruimen.

Ze beginnen te metselen! (24 augustus 2009)

Metselen_bb25augustus09gevelbrik007Ze gaan beginnen met het metselwerk. De mannen zijn niet echt gelukkig met onze baksteen keuze. We hebben een oud lijkende steen gekozen zodat het verschil met de hoeve niet te groot wordt. Ze moeten extra aandacht geven aan de volgorde van de bakstenen. Er moet telkens nagekeken worden of de lijnen juist doorlopen, ganse baksteen dan een halve. Het effect is mooi. De extra prijs is het waard.

Werkcontrole! (25 augustus 2009)

Werkcontrole_bb2dedals10-09-09011Het is algemeen geweten dat je niet meer doet wat je wilt. Hier hebben we dagelijkse werfcontrole. Gelukkig zijn ze erg mild en voor een snoepje kijken ze veel door de vingers!

Verbinding met de Hoeve (30 augustus 2009)

Stut_bb25augustus09gevelbrik011

Om in de toekomst makkelijk te kunnen werken hebben we besloten de hoeve en de B&B met elkaar te verbinden. Op deze manier moeten we niet naar buiten als we naar de B&B willen gaan. Het zijn allemaal details maar het zijn de kleine dingen die het doen en de kleine aanpassingen die een wereld van verschil kunnen maken.