Een groot contrast

(samenvatting verbouwing B&B periode oktober 2009)

2009_10_01_bb23sept09046Wat een contrast. Onze oude bouw dreigt voor een stuk in te storten en de nieuwe bouw groeit. Oud versus nieuw wat een combinatie op één locatie. Gelukkig verleent de aannemer alle medewerking. We krijgen een akkoord en de hoeve wordt vakkundig onder handen genomen. Er komen extra muurankers en de wanden worden vernieuwd en verstevigd. We kunnen beter nu door de zure appel bijten want als de B&B eenmaal open is moet ook de ingang in orde zijn. Over een bouwavontuur gesproken!

Wat een ontdekking! (10 oktober 2009)

2009_10_10_bb25sept09031Terwijl de bouw vordert komen we tot een rare ontdekking. Ik heb dikwijls gedacht dat de hoeve beter andersom gelegen had. De noorderwind zorgde er voor dat we weinig plezier van ons terras hadden. Ik had in het verleden al dikwijls met de gedachte gespeeld om een schutting te laten plaatsen. En nu hadden we een schutting. De B&B zorgde ervoor dat we een windvrij terras kregen. De eerste zonnestralen zaten gevangen tussen de 2 gebouwen en zorgden voor een aangename warmte. Langzaam rees een idee. Onze buren verwoorden onze gedachten:”Wat een mooi fietsterras hebben jullie hier!”. Eigenlijk hebben ze gelijk.

Het dak (14 oktober 2009)

2009_10_14_bb14oktober09dakwerken005De spanning begint te stijgen. De werken hebben stil gelegen wegens de regen en nu komt onze agenda in het gedrang. Geen dak en alles valt stil. Een extra werfvergadering dringt zich op. Iedereen is bereid verder te werken als het gebouw waterdicht is. Dakwerken Peter Gielen uit Dilsen garandeert ons dat hij onmiddellijk komt als het stopt met regenen. En ja hoor ze lossen hun belofte in. Van hoogtevrees of evenwichtsstoornissen hebben deze mannen géen last en wij zitten droog.

Brandveiligheid (15 oktober 2009)

2009_10_15_bbfotodakokt09008De kamers boven liggen onder het dak. Door de constructie van het dak krijgen deze kamers een knus en gezellig effect. De vorm komt tot uiting. De brandveiligheid brengt onverwachte uitgaven met zich mee maar veiligheid voor alles! Na de veluxen wordt het brandluik geplaatst. Maar goed dat het aan de achterzijde van de B&B moet komen want mooi is een ander begrip.

 

Cederafwerking (23 oktober 2009)

2009_10_23_bb23oktober09muuromgevallen014 (1)Het komt op de details aan. Een foute materiaalkeuze kan voor een totaal ander uitzicht zorgen. De dakafwerking zou in trespa gebeuren maar dat past totaal niet bij ons type gebouw. Peter Gielen brengt een aantal tips aan waaronder ceder. Ceder is mooi maar ik wil het niet laten vergrijzen dus dat betekent extra onderhoud. Een van de mannen opperde het idee om alle cederplanken te behandelen voor ze tegen het dak genageld zouden worden. Prima idee. Allé verven maar tegen de klok in want de dakwerkerswerken in hoog tempo verder.

Planning (24 oktober 2009)

2009_10_24_bbmarkruimtop18-11-09001Nu komen stilaan de problemen tevoorschijn. Het einde van het jaar is in zicht. Nog 7,5 week en de bouw gaat 2 weken in verlof en dan worden we uiterst afhankelijk van de weersomstandigheden. Normaal gesproken begint de winter in februari maar je weet maar nooit. De ramen leveren ze pas in december en als de winter vroeg valt betekent dit dat we minstens 6 weken stil liggen. Na rijp overleg besluiten we alles te laten bezetten voor de ramen geplaatst worden. We knutselen ramen in elkaar met dikke plastiek. Het gebouw is water en winddicht en iedereen is tevreden. De bezetters zijn waarschijnlijk best tevreden dat ze niet zo voorzichtig moeten zijn!!!!