De naam

De_Naam_bbkelder17juli2009044(samenvatting van de gebeurtenissen periode juli 2009)

Buiten alle graafwerken wordt er ook ijverig nagedacht over de naam. We hebben uiteindelijk een beslissing genomen. Ik heb nooit geweten dat een naam kiezen zo moeilijk is. De ene klinkt mooi maar als je hem schrijft dan lijkt het nergens op. De andere is heel mooi geschreven maar klinkt niet. Je moet met zoveel rekening houden (denken we). Hoe klinkt het, kun je mooie lettertypes gebruiken, blijft de naam hangen, is de naam uitspreekbaar voor mensen van andere regio’s of landen ……….De naam is “de TallerHoeve” en fier hangt hij in de werfinrit. Het doet toch wel iets.

De kelder (3 juli 2009)

De_Kelder_bbkelder032De mannen lijken wel jongetjes die naar hartelust aan het graven zijn in een grote zandberg. Ze lopen genietend en lekker stoer rond. Maar de druk stijgt naarmate het bouwverlof nadert. De sfeer blijft goed ondanks de hitte. Hun motto is : belofte maakt schuld! De planning voor na de vakantie is al gemaakt en dat betekent doorwerken ondanks de hitte. Ik sleep me onnozel aan frisdrank en om er de moed in te houden wordt regelmatig op iets lekker getrakteerd. Ik heb met de mannen te doen. Een sauna is er niets tegen.

Genieten (15 juli 2009)

Genieten_bbkelder056Ze zeggen altijd dat een fles of half vol is of half leeg is. Zo is het ook met stress. De ene jaagt zich op en anderen genieten ervan. Het is mooi om te zien hoe onze 2 honden genieten van de zand, het oneindige graafpark. Als de werken stil liggen mogen ze los lopen. Ze spelen, rollen door de zand, spelen verstoppertje maar vooral brengen ze iedereen aan het lachen met hun capriolen. Het is een zandbak zonder einde ook binnen. Overal kraakt het en van mijn zwarte vloer is niet meer veel te zien, hij lijkt eerder bruin, een grondachtige kleur!!!!!! Toch voelt het goed aan en de sfeer is prima.

Instortingsgevaar!  (22 juli 2009)

Instortingsgevaar_bbkelder033Ze graven zoals op de plannen aangegeven is. Ze graven tot op de kiezellaag. Ze komen korter en korter bij het bestaande gebouw en de bouw van de buurman. Plots een geroep en paniek op het terrein. Er wordt druk over en weer geroepen. STOP, STOP de bouw stort in. Ik denk dat mijn haren recht op mijn hoofd gingen staan. De veiligheidsmarges waren perfect gerespecteerd ivm de bouw van de buren maar niemand had op onze eigen achterbouw gelet. De muren hingen door het voegsel aan elkaar en door de trillingen begon alles los te trillen. Zelfs een kruipkelder was onmogelijk. Heel omzichtig hebben ze een veiligheidsstrook gestort en toen verder gegraven. Blijkbaar was het niet alleen nodig de woonkamer uit te breken maar de rest van de achterbouw was ook dringend aan renovatie toe!

We halen het niet!!!!!!!!! (23 juli 2009)

Gat_inde_Grond_bbkelder055Het bouwverlof staat vlak voor de deur. Iedereen begint wat langzamer en meer ontspannen te werken. Een paar weken verdiende rust lonken. Ik heb er alle begrip voor en gun het de mannen. Langs de andere kant zit ik met een openingsdatum en een bouw die een half jaar te laat van start is gegaan. En dan zegt de aannemer doodleuk dat ze doorwerken zodat ze na de vakantie kunnen beginnen metsen. Ze beginnen dan wel wat later maar intussen zijn de fundamenten goed droog. En ze gaan door en door en door en ……..

Zouden ze een aardbeving verwachten! Volgende keer meer.

 

Een aardbeving in ’t verschiet? (24 juli 2009)

Kelder_fundering_bbkelder076Vol verbazing kijken we toe. Massa’s ijzer wordt er gelegd. Een beetje dom vroeg ik aan de aannemer of het nodig is om zoveel ijzer te steken en of dat normaal is. Blijkbaar verwachten de ingenieurs die de stabiliteitsstudie hebben uitgevoerd dat de Maas uit zijn oevers gaat treden of dat we aardverschuivingen kunnen verwachten. In het dorp hebben ze tenminste een toevluchtsoord moest de Maas het buiten de oevers gaan zoeken want de B&B begint op een bunker te lijken. Het geeft wel een veilig gevoel hahaha.

Opruimdienst (30 juli 2009)

Opruiming_Dusty_bbkelder059We worden langs alle kanten geholpen. We hebben zelfs een privé opruimer, Dusty . Leuk om te zien hé! Alles kan ze gebruiken. Niets is te zwaar of ze gaat ermee aan de haal.

 

 

Geen weg meer terug (31 juli 2009)

GeenWegTerug_Kraan_bbkelder050De graafwerken zijn gedaan, de keldervloeren gepolijst en gaan we naar de volgende fase. De kraan moet binnen. De giek is te lang, de tuin van de buurvrouw staat in de weg…. Met uiterste nauwkeurigheid en engelengeduld schuiven ze de kraan stukjes en beetjes op zodat hij naar binnen geduwd kan worden. Iedereen is op van de zenuwen. Het dreigt niet te lukken. De spanning stijgt maar André Pijkels doet ogenschijnlijk onverstoorbaar verder. En dan staat de kraan eindelijk en buiten verwachting recht voor de doorgang! . Met een brede grijns op zijn gezicht glundert André dat het hem toch maar gelukt is. Een knap staaltje vakmanschap!

We zullen doorgaan….Volgende keer meer over de bouw.